EN RO

Evaziune fiscală în „lumea” Fierului Vechi-Sintești

Evaziune fiscală în „lumea” Fierului Vechi– Operațiune de amploare în Sintești, Ilfov, unde autoritățile au descins pentru a zădărnici activitățile unei grupări specializate în comerțul ilegal cu fier vechi. Ancheta dezvăluie o rețea infracțională ce a acumulat peste 66 de milioane de lei în șase ani și a generat un prejudiciu de peste 13 milioane de euro în 42 de locații din București, Ilfov, Călărași și Vâlcea.

Localitatea, cunoscută pentru depozitele ilegale de deșeuri, se confruntă cu consecințe grave asupra mediului, iar autoritățile au intervenit pentru a stopa acest fenomen.

Clientul acuzat de infracțiuni grave a reușit să beneficieze de cea mai blândă dintre măsurile preventive.

În urma cercetărilor, unul dintre clienții implicați în anchetă a obținut măsura controlului judiciar, demonstrând abilitatea avocatului de a oferi o apărare eficientă. Deși acuzat de infracțiuni grave (evaziune fiscală și spălarea banilor), acesta a reușit să beneficieze de cea mai blândă dintre măsurile preventive.

Raid în Sintești: Evaziune fiscală în „lumea” Fierului Vechi

Evaziunea fiscală

Evaziunea fiscală este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sistemele fiscale la nivel global. Această practică ilegală nu afectează doar veniturile statului, ci și echilibrul economic și social al unei țări. În plus, evaziunea fiscală poate submina mediul de afaceri, competitivitatea economică și încrederea investitorilor.

Termenul “evaziune fiscală” se referă la acțiunea deliberată de a evita plata impozitelor sau de a reduce suma acestora în mod ilegal. Aceasta poate include ascunderea veniturilor, subraportarea activităților comerciale sau utilizarea unor scheme contabile frauduloase.

Consecințele legale ale evaziunii fiscale pot fi grave, inclusiv amenzi substanțiale, confiscarea bunurilor și chiar pedepse privative de libertate în cazurile grave.

Evaziunea fiscală sub un milion de euro nu se va mai pedepsi

În timp ce operațiunile se extind, scandalul evaziunii fiscale atrage atenția, iar un proiect de lege recent aprobat aduce schimbări importante în abordarea acestui fenomen. Potrivit noilor reglementări, cei care sustrag sume între 100.000 și 1 milion de euro, dar le returnează ulterior, ar urma să scape nepedepsiți.

Denumit generic PL-x nr. 805/2023, scopul acestui proiect  este consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale prin reglementarea unor măsuri specifice.

Noile modificări legislative – Legea „Ciucă-Ciolacu”

Așadar, dacă prejudiciul cauzat și recuperat este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. În situația în care prejudiciul este acoperit integral până la primul termen de judecată, prin plată efectivă, limitele pedepsei stabilite de lege pentru fapta săvârșită se vor reduce la jumătate.

Potrivit inițiativei legislative, prejudiciul se va determina în temeiul unei expertize de specialitate. Suspectul sau inculpatul au dreptul de a participa la efectuarea expertizei. De menționat este că în prezent articolul 10 din legea în vigoare prevede pedeapsa cu amenda în cazul în care prejudiciul nu depășește suma de 100.000 de euro.

O altă modificare introduce circumstanțe atenuante suplimentar celor din Codul Penal și relaxează acordarea circumstanței atenuante nu până la primul termen, ci până la judecarea definitivă a cauzei.

De asemenea, se stipulează posibilitatea încetării oricărei proceduri judiciare penale împotriva celui care produce evaziune fiscală sub 1 milion de euro (cazier curat).

Va beneficia cel care  achită integral suma plus 25% (în cursul urmăririi penale), 50% până la pronunțarea în primă instanță sau 100% până la pronunțarea hotărârii definitive.

În plus, proiectul de lege discutat la Camera Deputaților introduce noi modificări, inclusiv o infracțiune privind prezentarea de declarații false privind TVA, pedepsită cu închisoare între 7 și 15 ani.

Articole similare

Leave a Reply