EN RO

Accidente auto

Daune auto

Dacă ați trăit experiența unui accident de mașină și ați suferit o leziune (de la cea mai ușoară, până la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viața în pericol) trebuie să știți că aveți dreptul la repararea prejudiciului material și moral cauzat prin vătămarea corporală.

Suma de bani ce va fi suportată de asigurător va acoperi costurile pentru medicamente și tratamente medicale provenite din vătămare. În același timp, suma trebuie să ofere victimei o satisfacție compensatorie adecvată, pentru a o determina să revină la o stare de echilibru după suferința provocată de accident.

Dacă accidentul rutier v-a pricinuit o suferință afectivă, prin pierderea unei persoane apropiate, aveți dreptul să recuperați de la asigurător o serie de daune. În primul rând, trebuie să recuperați daunele materiale: cheltuielile de înmormântare, pierderea de venit cauzată de decesului întreținătorului, etc. Aveți însă dreptul și la daune morale, care să vă atenueze sentimentele de suferință cauzate de evenimentul rutier care a provocat moartea victimei.

Accidentul rutier poate face obiectul unui dosar penal (în care vinovatul este judecat pentru vătămarea corporală din culpă sau uciderea din culpă). Acest lucru nu trebuie să vă sperie sau să vă descurajeze. Despăgubirile materiale și morale pot fi obținute pe latura civilă din cadrul acelui proces penal. Asigurătorul RCA participă la proces în acest scop (având calitatea de parte responsabilă din punct de vedere civil) și va fi obligat să achite daunele care cad în sarcina inculpatului.

Încheierea asigurării de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie prin lege. În lipsa asigurării, legislația internă și internațională a creat mecanisme de protecție a victimelor accidentelor rutiere, în toate cazurile. Prin urmare, în cazul în care autoturismul este asigurat, despăgubirile materiale si morale ce vi se cuvin – în calitate de terț păgubit – vor fi acoperite de asigurătorul RCA al persoanei vinovate. În cazul în care autorul a rămas neidentificat sau nu era asigurat, răspunderea este a Fondului de Protecție a Victimelor Străzii, iar în caz de insolvență a asigurătorului, a Fondului de Garantare a Asiguraților. În plus, victimele accidentelor de circulație petrecute în străinătate beneficiază de un sistem de despăgubire stabilit prin convenții internaționale (Carte Verde) și Directive Europene, după caz. Dacă oricare dintre urmările negative ale accidentelor rutiere se produc în timp ce vă aflați pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să știți că și în acest caz sunteți protejat prin asigurare.

Cu ajutorul nostru vă puteți valorifica dreptul la despăgubire în urma unui accident rutier, fie că este vorba despre prejudicii aduse autoturismului, fie că este vorba despre o vătămare corporală, ori de un deces.

SERIOZITATE

Fiecare caz este important pentru noi. Ne autodepășim și gândim spre a găsi soluții.

Atenție acordată clientului

Suntem pe deplin angajați în tradiția încrederii între avocat și client, și o continuăm oferind sfaturi personalizate și eficiente.

Abnegație

Transformăm cunoștințele noastre juridice în valoare pentru clienți.

Ai nevoie de asistență juridică?

    EN RO